marți, 3 iunie 2014

Tantarul, un dusman de temut al omului

Tantarii sunt cimagesei mai aprigi dusmanii ai omului. Sunt prezenti oriunde si enervanti cu bazaitul lor de seara pana dimineata, ciupesc si provoaca  mancarimi pe tot corpul. Stiai ca in lume sunt peste 3500 de specii de tantari dar numai cateva sute se hranesc cu sange. In toate cazurile doar femela tantar ajunge sa se hraneasca cu sange cald. Tantarii masculi se satura cu nectarul plantelor, insa femelele au nevoie de o masa cu sange pentru a-si depune ouale. Unele specii prefera sa se hraneasca seara, iar altele ziua. Desi tantarii sunt mai activi vara, unii traiesc si pe durata iernii. Ei au sange rece, asa ca le este greu sa traiasca la temperaturi scazute, dar daca iarna este blanda, unele femele reusesc sa o petreaca fara probleme. Un tantar cantareste in medie 2,5 miligrame, dar atunci cand musca poate bea peste 5 miligrame de sange.

Pentru o persoana de 70 kilograme este ca si cum ar bea 140 litri de suc la o singura masa. O data ce s-au hranit, tantarii elimina substantele inutile pentru a putea zbura. Tantarii care raspandesc malarie excreta plasma, iar cei ce raspandesc febra galbena excreta urina. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, anual mor 1 milion de oameni din cauza tantarilor.

Estimarile indica faptul ca intre 300 si 500 de milioane de cazuri de malaria apar anual si ca la fiecare 30 de secunde un copil se stinge din viata ca urmare a contractarii acestei boli. Totusi, nu tantarii in sine sunt ucigasii, ci un parazit pe care il poarta femelele de Anopheles. Tantarii transmit malaria dupa ce musca o persoana infestata si apoi transmit parazitul unei alte surse de hrana. 

Cateva sfaturi pentru a tine tantarii la distanta: puteti instala ventilatoare si astfel veti tine inamicii la distanta, pentru ca tantarii nu zboara deloc bine si orice fel de curent ii alunga. Apelati la o echipa de dezinsectie, sunt oameni specializati care reusesc cu succes sa va scape de tantari. Echipa de dezinsectie va trata vegetatia din jurul casei cu substante profesionale pentru a prevenii infestarea cu tantari. Nu uitati de plasele de la geamuri, sunt eficiente si astfel in interior sunteti protejati de bazaitul insectelor nesuferite. Apelati la un aparat cu ultrasunete pentru interior sau cu ultraviolete pentru exterior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu