miercuri, 4 iunie 2014

Cat de periculoase sunt capusele si cum le eliminam?

imagesIn Bucuresti  si la nivel national, numarul persoanelor muscate de capuse s-a inmultit de cand s-a incalzit afara. Netratata corespunzator, intepatura de capusa poate duce la boli rare si grave, avertizeaza medicii. Iesirile in aer liber, la iarba verde sau in parcuri, sunt tot mai dese in aceasta perioada. Medicii ii atentioneaza pe amatorii de picnicuri sa fie foarte atenti unde si cat timp stau pe iarba sau in preajma animalelor pentru a evita riscul de a fi intepati de o capusa. Complicatiile muscaturilor pot fi severe, mai ales daca nu se actioneaza prompt si adecvat. Capusele trebuie indepartate imediat ce sunt descoperite, iar pacientul trebuie sa fie atent sa le indeparteze in intregime, deoarece doar astfel se poate preveni transmiterea unor boli: prin indepartarea corpului se elimina riscul de transmitere a bolilor in timpul pranzului parazitului, prin indepartarea capului se elimina posibilitatea de aparitie la nivel local a unei inflamatii.
Bacteria transmisa omului prin intepatura de capusa poate produce boala Lyme, cunoscuta si sub numele de “boala cu 1.000 de fete”, din cauza varietatii de simptome pe care le poate dezvolta si care pot face sa fie confundata cu alte maladii. Bacteria transmisa de capusele bolnave intra in sange si afecteaza articulatiile, muschii, inima si sistemul nervos, iar in unele cazuri bolnavii pot paraliza. Peste 1.000 de persoane au ajuns in Bucuresti la “Matei Bals”, muscate de capuse, in luna mai.
Cea mai buna cale de a preveni boala Lyme este atentia. Verifica-ti pielea ori de cate ori vii din parc sau ai umblat prin iarba, tunde iarba din curte cat mai scurt cu putinta, nu merge descaltat pe afara, stropeste gazonul cu insecticide sau da-te pe piele cu solutii speciale pentru a le tine la distanta. Apeleaza la o echipa de dezinsectie pentru a elimina capusele care actioneaza intotdeauna dupa un plan bine stabilit.
De retinut: Pentru a putea garanta succesul interventiei, este recomandat ca actiunea de dezinsectie impotriva capuselor sa aibe loc in 2 etape. In prima etapa, se vor extermina toate insectele vii. A doua etapa este necesar sa aibe loc la un interval de 18-21 zile de la data primei interventii, astfel incat sa se extermine si puii iesiti din ouale ( larvele)  depuse pana in momentul primei interventii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu