joi, 12 iunie 2014

Boli infectioase transmise de tantari

tantarCazurile de boli transmise de insecte nu sunt frecvente la noi in tara, dar exista totusi. De aceea, este bine sa stii cum te pot imbolnavi intepaturile si ce simptome ar trebui sa te ingrijoreze si sa te trimita la medic. Dupa specie tantarul transmite diverse boli, insa nimeni nu va sti de care tantar sa se fereasca si din ce specie face parte fiecare. Important este sa va feriti de muscaturile tantarilor sau sa va protejati impotriva lor. Cateva trucuri pentru a evita intepaturile acestora: Fii atent sa nu te expui la orele de varf, cand insectele sunt in plina activitate si sa nu frecventezi locurile lor preferate; expunerea la muscaturile tantarilor poate fi redusa daca iti vei modifica putin programul activitatilor tale zilnice. Desi tantarii te pot musca in orice moment al zilei, orarul de varf al muscaturilor altor tipuri de vectori care transmit diferite boli (denga, chikungunya ) este numai in timpul zilei.
Vectorii malariei (tantarul anofel) sunt activi mai ales in amurg sau seara dupa lasarea intunericului. Poarta imbracaminte adecvata: poti sa reduci ariile de expunere purtand camasi cu maneca lunga, pantaloni lungi, cizme, sapca sau palarie, pantofi inchisi in locul sandalelor. Repelentii sau insecticidele precum Permetrinul pot fi aplicate pe haine pentru protectie suplimentara. Foloseste plase pentru pat: cand conditiile de cazare nu sunt corespunzatoare sau nu exista instalatie de aer conditionat, plasele pentru pat sunt esentiale pentru a te proteja si a reduce disconfortul cauzat de muscaturile de insecte. Daca acestea nu ajung la podea, ar trebui prinse sub saltele. Acestea sunt si mai eficiente daca sunt tratate cu un repelent precum Permetrinul care poate fi eficient cateva luni daca plasa respectiva nu este spalata.
Boli transmise de tantari:
Malaria – se transmite prin muscatura tantarului anofel si afecteaza in special Africa sub-sahariana. Simptomele sunt resimtite dupa 8–30 de zile.  Febra galbena este o boala infectioasa provocata de un arbovirus, intalnita in regiunile tropicale ale Africii si regiunile nordice ale Americii de Sud.  Febra Dengue este o boala care se manifesta mai ales in zonele tropicale din America de Sud, Africa sub-sahariana, India si Asia de Sud-Est. Febra West Nile ne da motive de ingrijorare in aceasta perioada, datorita cazurilor aparute in Europa, in state precum Grecia, Rusia, Olanda, Portugalia sau Bulgaria. In prezent, in Romania sunt inregistrati 20 de pacienti infectati cu West Nile. Encefalitele virale. In Romania se intalnesc encefalita West-Nile si encefalita Europei Centrale, ambele fiind transmise prin insecte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu