luni, 9 iunie 2014

Tantarii, un real pericol pentru oameni

indexExista mai mult de 3.000 de specii de tantari in toata lumea, fiecare avand particularitatile sale. In plus, insectele au si preferinte, intrucat unele persoane sunt mai predispuse la muscaturi decat altele. Tantarii apartin unor specii diferite. Au comportamente si preferinte diverse, de la ce mananca pana la unde se stabilesc. Locuinta tantarilor este o problema importanta. Speciile urbane nu se descurca in peisajul rural, iar anumite tipuri de tantari traiesc doar in zone specifice. Tantarii care salasuiesc in zona noastra influenteaza tipul de boli pe care le transmit. Mai mult decat atat, doar femelele musca oameni.
Tantarii care sunt purtatori de boli fac parte doar din anumite specii. De exemplu, virusul West Nile si cel al encefalitei, doua dintre cele mai mari amenintari din partea tantarilor, sunt purtati de specia Culex. Dar asta nu inseamna, neaparat, ca genul Culex este singurul capabil sa transmita aceste virusuri. Aceste specii, insa, par sa fie vinovate de epidemiile de boli din motive care nu sunt complet intelese de oamenii de stiinta.
Pentru cei mai multi dintre oameni, o muscatura de tantar este urmata de inrosirea zonei si o eventuala mancarime, insa exista si cazuri de reactii alergice, cunoscute sub denumirea de sindromul Skeeter. Oamenii care sufera de o astfel de reactie adversa au parte de umflarea serioasa a zonei muscate, mancarimi si dureri. Reactia alergica apare din cauza anumitor compusi intalniti in saliva tantarului si este mai intalnita la oamenii cu pielea deschisa la culoare.
Desi exista anecdote care sustin ca cei care iau pastile cu usturoi sau care mananca usturoi tin tantarii la distanta, nu exista date stiintifice care sa sustina acest lucru. Mai degraba, folositi produse care protejeaza mediul inconjurator pentru indepartarea tantarilor. Utilizati combinat insecticide de soc cu cele de remanenta. Efectul unor tratamente cu insecticide sunt benefice in eliminarea tantarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu