marți, 21 ianuarie 2014

Musuroaie de cartita in gradina?

Cartita este raspandita aproape in toata Europa ajungand in Asia centrala si septentrionala; in Alpi urca pana la 2000 de m. La noi se gaseste pe arii largi intre ses si munte. Traieste numai in subteran, intr-o galerie complicata, ce se recunoaste in afara prin musuroaiele de pamant.

Parul il are in general cafeniu intunecat, cu reflexe albastriu sau alb. Tinerii au parul cenusiu. Se intalnesc exemplare adulte cenusii, pe abdomen cu dungi longitudinale sure-galbui pe fond cenusiu. Unele exemplare negre, cu pete albe.

Femela naste 3-7 pui. Cartita se hraneste cu mici insecte, oua si larve ale acestora, rame, viermisori care traiesc in pamant, chiar paianjeni, dar si radacini sau tulpini subterane ale unor plante.

Desi nu este considerata o specie pe cale de disparitie, in foarte multe zone ale lumii cartitele sunt supuse unei adevarate persecutii de catre fermierii, gradinarii si agricultorii revoltati de pagubele pe care micutele “sapatoare” le aduc culturilor. Este adevarat ca sunt daunatoare culturilor, de aceea, ideal ar fi sa le alungam prin metode ecologice.

Aparatele cu vibratii contra cartitelor pot fi utilizate in gradini, terenuri agricole si alte zone in aer liber unde habiteaza rozatoarele. AG625 este un dipozitiv ecologic ce vibreaza asemeni unui telefon mobil ce va atentioneaza in momentul in care primiti un apel. Aceste vibratii se propaga prin pamant, fiind resimtite de cartitele pe care dorim sa le combatem pana la o distanta de aproximativ 625 metri patrati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu