vineri, 17 ianuarie 2014

Cartita un daunator impresionant!

Binecunoscuta cartita este raspandita aproape in toata Europa ajungand pana in Asia centrala fiind ca unul din cei mai mari daunatori de plante, gradini sau gazon.

Aceasta se hraneste cu radacinile plantelor sau cu insecte  provocand moartea plantelor sau deteriorarea gazonului, gradinii cu flori prin crearea de musuroaie vizibile cu ochiul liber.

Aceste mamifere sunt mamifere subterane traiesc sub pamant si creeaza labirinturi cat mai intortocheate ce pot ajunge la o lungime de 400 m.

Tunelurile create de cartita desi nu par rezistente, acestea pot trai pana la 5 ani ceea ce inseamna ca aceste galerii pot fi umblate si de alte cartite.

Cum rozatoarele au prostul obicei de a roade in continuu, cartita sapa, iar acest lucru se datoreaza gasirii hranei sau a mici insecte oua si larve ale acestora, rame, viermisori ce traiesc in paman, radacini sau tulpini  ale plantelor.

In urma unor cercetari sa constatat ca acest mic mamifer pe cat este de micut pe atat este de sensibil aceasta simtind si cele mai mici vibratii in pamant.

Pentru o combatere eficienta si ecologica a cartitelor de gradina se recomanda folosirea aparatelor cu vibratii sau a granulelor cu miros specific ce alunga cartitele din aria acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu