luni, 13 ianuarie 2014

Cum sa cureti dupa ce rozatoarele si-au facut de cap.


Urina si excrementele

Trebuie luate niste masuri inaintea si in timpul curatirii zonelor infestate cu rozatoare. Intai, instalati capcane pentru ele si inchideti toate caile de acces pentru a fi siguri ca nici o rozatoare nu mai poate intra. Mentineti capcanele in functiune pentru o saptamana. Daca nici o rozatoare nu e capturata, atunci infestarea activa a fost eliminata si a trecut suficient timp astfel incat orice virus infectios din urina, excrementele ori cuibul lor nu mai prezinta pericol.

Inainte de a incepe curatenia locului, aerisiti spatiul deschizand usile si ferestrele pentru cel putin 30 de minute pentru a lasa aerul proaspat sa umple spatiul. Folositi ventilarea incrucisata (curentul de aer) si parasiti zona in timpul aerisirii.

In primul rand, curatati urina si excrementele.

Cand incepeti curatenia, e foarte important sa NU starniti praful prin stergerea sau aspirarea excrementelor, urinei sau a materiilor provenind din cuiburile de soareci.

    Purtati manusi de cauciuc, latex sau vinil cand faceti curat dupa urina si excrementele soarecilor si sobolanilor.

    Pulverizati peste urina si excremente cu un dezinfectant sau o solutie de apa in care ati dizolvat pastile de clor si lasati sa se inmoaie pentru 5 minute. In cazul dezinfectantului, urmati instructiunile fabricantului de pe eticheta in privinta timpului de care e nevoie pentru eventuala diluare si pentru dezinfectie.

    Folositi un stergar de hartie pentru a strange urina si excrementele si aruncati ce se aduna la gunoi.

    Dupa ce ati terminat de strans excrementele si urina, dezinfectati obiectele ce ar fi putut fi  contaminate de catre rozatoare sau deseurile lor.

Apoi, curatati si dezinfectati intreaga zona.

    Spalati podelele cu mopul si curatati mesele si alte suprafete cu dezinfectant sau cu solutie cu clor.

    Curatati la abur sau samponati mobilierul tapitat si carpetele atinse de expunerea la rozatoare.

    Spalati orice asternut sau imbracaminte cu detergent pentru lenjerie in apa fierbinte sau calda daca sunt expuse la urina sau  excrementele rozatoarelor.

La urma, scoateti manusile de pe maini, si spalati-va insistent mainile cu sapun si apa (sau dezinfectant de maini fara apa pe baza de alcool atunci cand sapunul nu e la dispozitie iar mainile nu sunt vizibil murdare).

Rozatoarele moarte si cuiburile lor.

Purtati manusi de cauciuc, latex sau vinil cand va ocupati de rozatoare moarte sau cuiburi.
    Pulverizati mortaciunile sau cuiburile lor si zona inconjuratoare cu un dezinfectant sau o solutie pe baza de clor (pastile + apa).
    Lasati sa se moaie rozatoarele, materiile de la cuiburi si excrementele in solutia imprastiata pentru 5 minute inainte de a curata si sterge cu stergare de hartie sau carpe.
    Puneti rozatoarele moarte sau resturile de la cuiburi intr-un sac de plastic si-l inchideti bine. Bagati acest sac, eventual aproape plin, intr-un al doilea sac de plastic si, la fel,  inchideti bine.
    Dati sacul la gunoi intr-un cos cu capac golit regulat.
Scoateti-va manusile si spalati-va mainile foarte bine cu apa si sapun (sau folositi un dezinfectant de maini pe baza de alcool daca nu aveti la indemana sapun si mainile nu sunt murdarite vizibil).

Cabine, magazii, hambare si alte acareturi.

Inainte de a incerca sa curatati cabinele, magaziile si celelalte acareturi, deschideti toate usile si ferestrele pentru o jumatate de ora. Astfel ele se vor aerisi bine.
    Purtati manusi de cauciuc, latex sau vinil si curatati toata urina, excrementele, cuiburile si rozatoarele moarte folosind un dezinfectant sau o solutie de apa in care ati adaugat pastile de clor.

    Spalati cu mopul sau pulverizati (spray)  peste podelele murdare folosind un dezinfectant ori o solutie pe baza de clor.

    Curatati blaturile, cabinetii, rafturile, sertarele, etc. cu un dezinfectant sau un amestec de apa si pastile de clor.

Mansarde, beciuri, boxe si altele.

Inainte de a curata mansarde, beciuri, boxe si alte spatii de stocare, e necesara indepartarea completa a infestarii cu rozatoare folosind capcane. Cand nu e nici o dovada de infestare, asteptati cam 5 zile inainte de a incepe sa curatati aceste zone. Inainte sa curatati spatiul respectiv, aerisiti pentru cel putin 30 minute ca sa poata sa intre aerul proaspat acolo in locul celui potential contaminat. Folositi aerisirea in crucis si curentul de aer si parasiti zona in timpul ei.

Cand curatati mansarde, beciuri, boxe, etc. :

    Purtati manusi (de cauciuc, latex sau vinil) cand e vorba de urina, excremente sau cuiburile lor. De retinut ca o masca pntru praf ne poate feri partial de praf, mucegai si fibre de izolant termic, etc. dar nu si de virusi.

    Stropiti, pulverizati orice urina, excremente, resturi de cuib fie cu o solutie pe baza de clor fie un dezinfectant preparat corect, urmand instructiunile de pe eticheta referitoare la timpul necesar diluarii si dezinfectiei. Lasati sa se moaie bine, caci asta va inactiva orice virus. Folositi stergare de hartie sau carpe pentru eliminarea gunoiului.

    Dati cu mopul pe podele sau pulverizati folosind, la fel, solutie cu clor sau un dezinfectant.

    Daca izolatia expusa a devenit contaminata cu urina sau excremente, ar trebui introdusa in saci plastic in vederea eliminarii.

    Pentru indepartarea oricaror materiale contaminate din containere sau boxe.

        Intai, mutati-le afara si lasati-le intr-un loc aerisit si sub bataia directa a soarelui. Exteriorul lor poate fi dezinfectat, la fel, folosind solutie cu pastile de clor sau dezinfectant.

        Pe urma, scoateti materialele potential contaminate in acelasi timp cu bataia directa a soarelui si a aerului. Stati asa fel ca praful sau mizeriile sa nu va fie suflate in fata. Anumite materiale contaminate, precum haine, carti, etc. pot fi decontaminate folosind metodele recomandate de dezinfectie specificate in tabelul de mai jos. Ceea ce nu va mai trebuie puteti elimina, da la gunoi.

    Scapati de orice ambalaj de carton contaminat cu urina sau excremente. Containerele de plastic, sticla sau metal pot fi dezinfectate pulverizandu-le cu solutie cu clor sau dezinfectant si apoi stergandu-le si aruncand stergarele de hartie.

    Curatati blaturile, cabinetii, rafturile, sertarele, etc. cu dezinfectant sau solutie cu clor.

    Decontaminati manusile tot cu dezinfectant ori solutie cu clor. Spalati-va mainile bine cu spun si apa calda.

    Atat, deocamdata, caci va urma si partea a doua. Multumim pentru lectura si speram sa va fie de folos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu