miercuri, 9 octombrie 2013

Despre soareci si sobolani

Soarecii sunt rozatoare de mici dimensiuni, a caror durata de viata este in medie de 1,5-2 ani, desi uneori pot atinge si varsta de 3 ani.

Culoarea originala a blanii soarecelui in salbaticie este brun inchis in amestec cu negru. Exista totusi si alt colorit, la soarecii crescuti in captivitate: negru, albastru-gri, scortisoara, albinos, rosu.

Soarecii si sobolanii se trag din soarecele maroniu, originar din China.

Soarecii intra intr-o casa doar in conditiile in care li se creeaza conditii propice, cum ar fi o usa deshisa si niste seminte aruncate pe masa, sau garajul incalzit cu usa intredeschisa.

Nu soarecii sau sobolanii raspandesc majoritatea bolilor, ci purecii care traiesc pe acestia.

Sobolanii sunt in stare de a distinge mancarea otravita de cea obisnuita, chiar si atunci cand concentratia de otrava este o parte la un million.

O femela de soarece poate aduce pe lume pana la 800 de pui intr-un singur an. Insa un numar foarte mic dintre acestia supravietuiesc.

In India, soarecele este considerat animal sfant. In templul din Deshnok traiesc peste 20.000 de rozatoare, in liniste si pace.

Sobolanii suri sunt capabili de a se deplasa cu o viteza de pina la 10km/h, pot sari in sus la o intaltime de 80 cm, iar cand sunt intr-o stare agresiva pina la 2 metri.

Firele fine de par de pe coada sobolanilor sunt utilizate in oftalmologie pentru operatii chirurgicale la ochi.

Sobolanii emit un suerat in gama de ultrasunete, care le permite sa comunice unul cu celalalt, fara a atrage atentia pradatorilor, ei nu fluera cu buzele doar cu ajutorul gatului. Ei de asemenea pot schimba brusc frecventa semnalului.

La sobolani – persista un vocabular bogat de strigate cu o importanta deosebita. Puii lor in moment de stres, emit un sunet echivalent cu sunetul ciocanului pneumatic, dar din cauza ca el este emis pe o frecventa inalta, omul nu poate auzi aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu