luni, 7 iulie 2014

Boli infectioase transmise de tantari la om

indexSunt cei mai nesuferiti musafiri din casele noastra, bazaie, inteapa si ne tulbura somnul pe toata perioada calduroasa. Tantarii in general, prin intepatura lor provoaca doar o simpla macarime dar ingrijoratoare sunt bolile transmise de acestia. Doar 100 de specii de tantari sunt transmisibile de diverse boli infectioase. Statisticile spun ca peste un milion de persoane mor anual in intreaga lume din cauza bolilor transmise de acestia: Malaria, Febra galbena, Encefalita, Filarioza limfatica, Febra West Nile, etc.
Malaria se transmite prin muscatura tantarului anofel si afecteaza in special Africa sub-sahariana. Simptomele sunt resimtite dupa 8–30 de zile si includ: febra, frisoane, dureri articulare, varsaturi, anemie, cefalee, astenie, parestezii, paralizii, convulsii (mai rar, in cazul pacientilor cu sistemul imunitar foarte slabit).
Febra galbena este o boala infectioasa provocata de un arbovirus, intalnita in regiunile tropicale ale Africii si regiunile nordice ale Americii de Sud. Virusul are o perioada de incubatie de 3–6 zile, dupa care infectia se manifesta prin febra mare si subita, congestionarea fetei, care devine buhaita, si prin dureri abdominale si musculare.
Febra West Nile ne da motive de ingrijorare in aceasta perioada, datorita cazurilor aparute in Europa, in state precum Grecia, Rusia, Olanda, Portugalia sau Bulgaria. In prezent, in Romania sunt inregistrati 20 de pacienti infectati cu West Nile. In majoritatea cazurilor, infectia cu acest virus se manifesta prin simptome asemanatoare cu cele ale gripei (febra, dureri de cap, dureri articulare sau musculare, greata, varsaturi, refuzul alimentelor, stare de epuizare).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu