luni, 25 noiembrie 2013

Diferentele dintre soareci si sobolani


Sobolanul – Originar din Asia . Insa sub influenta transportului s-a extins in intreaga lume. Acum se cresc pentru scopuri de laborator si ca animal de companie.
 Soarecele  - Soarecele este raspandit in toata lumea, se adapteaza foarte bine si la conditii extreme.
 Gestatia femelei la sobolani dureaza 21- 23 zile, se nasc 5-13 pui, care sunt orbi si surzi. Ajung la maturitate la doua luni . Gestatia femelei la soareci dureaza 20- 24 zile, se nasc 1-14 pui, care sunt orbi si surzi si pe care ii alapteaza 21 de zile. 
 Sobolanii si soarecii mananca de toate, acestia sunt omnivori.Sobolanii si soarecii traiesc în medie 2-4 ani.Trebuie, fireste, luat in considerare faptul ca sobolanii cenusii sunt mai inteligenti si mai capabili de a învata din experienta decat soarecii de casa, de aceea ei invata rapid cum sa evite obiectele folosite în combaterea lor. Astfel dupa scurt timp, ei stiu cum sa evite capcanele.
 Desi sunt aproape identici ca si forma soarecii sunt diferiti de sobolani deoarece sobolanii au 21 de perechi de cromozomi iar soarecii doar 20 ceea ce rezulta ca sobolanii sunt mai destepti spre deosbire de soareci.
  Soarecii si sobolanii sunt printre cele mai raspandite mamifere din casele oamenilor din aproape orice zona a globului.
  Pe cat sunt de raspandite pe atat sunt de fricoase. Un adversar de temut al rozatoarele este chiar pisica. Asa ca o metoda de combatere a rozatoarelor sunt chiar pisicile.
  Soarecii vad unele culori, insa nu pot distinge rosul. Pentru ei lumea inconjuratoare apare in alb, negru si note de albastru.
  Desi sunt clasificati ca si erbivore, hranindu-se in speciale cu cereale si legume, soarecii mananca aproape orice.
Mananca aproximativ 3 grame pe zi, insa rod si strica de sute de ori mai mult acestia pot sari aproape 300 de cm in sus

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu